De bond van douaniers, voor douaniers

U bent hier:

Resultaten corona-enquête

07/10/2020

In de periode van 4 tot 14 september hebben wij een enquête uitgezet over werken als douanier tijdens corona. In dit artikel lees je de resultaten van deze enquête.

Over het algemeen zijn de resultaten positief. De douane wordt gezien als goede werkgever, ook in coronatijd! Als douanier mag je blij zijn dat je nog werk hebt én dat je thuis kunt werken! Ook horen wij dat het vanuit de BDPN te stil is geweest. Dit nemen wij zeker mee en we laten in de toekomst vaker van ons horen. Vind je dat wij ergens aandacht aan moeten besteden? Laat het ons dan weten! Wij horen graag van jullie. Binnenkort hebben wij een afspraak bij de Directeur-Generaal waar wij onder andere de resultaten van deze enquête gaan bespreken.

Communicatie en contact
De meeste douaniers die de enquête hebben ingevuld vinden de communicatie vanuit de werkgever voldoende tot goed. Ook vanuit de BDPN vinden zij de communicatie voldoende. Geen contact met collega’s en het afstand houden, blijken het meest lastig te zijn tijdens de coronacrisis. Het contact met het team en de teamleider is bij meer dan driekwart voldoende tot uitstekend. 12% geeft aan dat het contact onvoldoende tot slecht is.

 

Thuiswerken
Meer dan de helft van de douaniers die de enquête heeft ingevuld moest of moet thuiswerken. 80% daarvan geeft aan dat het thuiswerken goed bevalt. En meer dan driekwart wil in de toekomst graag thuis blijven werken.
Er wordt aangegeven dat het ideaal zou zijn om een paar dagen per week thuis te blijven werken, ook na coronatijd. Het thuiswerken tijdens corona zou een aanmoediging moeten zijn voor ‘het nieuwe werken’. Bij thuiswerken ontbreekt soms de ondersteuning in faciliteiten en een vergoeding voor het thuiswerken. En thuiswerken zorgt soms wel voor een gebrek aan beweging. In sommige functies is bij thuiswerken weinig of zelfs helemaal geen werk. Meer dan de helft van de douaniers die de enquête heeft ingevuld, zit op een cruciale functie. Waarvan meer van 60% op kantoor moet werken. Het grootste deel wordt daarin voldoende tot uitstekend bijgestaan. Bijna een derde geeft aan dat hij/zij onvoldoende tot slecht hierin wordt bijgestaan.

Aanvullende opmerkingen
Naast de beantwoording van vragen hebben jullie een aantal aanvullende opmerkingen geplaatst. Hieronder vind je een samenvatting hiervan.

  • Op kantoor wordt gelet op afstand houden maar vervolgens ga je samen in de auto, hier moet meer aandacht voor zijn. Ook het reinigen van de dienstauto’s laat te wensen over.
  • Er zijn regelmatig te veel mensen op de dienst aanwezig.
  • Onderling afstand houden blijft lastig voor bijna iedereen.
  • Het dragen van mondkapjes maakt de communicatie lastig, je bent dan slecht te verstaan.
  • Er is twijfel aan de ventilatiesystemen/airco’s.
  • Soms is er weinig of zelfs maanden helemaal geen contact met de directeur of vanuit de dienst.
  • De maatregelen werden te laat ingezet, zoals het aanpassen van werktijden en het verstrekken van de mondkapjes en handgel.
  • Er is aandacht nodig voor bijvoorbeeld spugen in het gezicht bij aanhoudingen.
  • Als gevolg van de vertraging door corona bij cursisten loopt privé en opleiding door elkaar.