De bond van douaniers, voor douaniers

U bent hier:

Publicatie nieuwsflits over het coronavirus

02/04/2020

Geachte leden, beste collega’s

Ik overdrijf niet als ik zeg dat we door een moeilijke periode gaan met z’n allen want de samenleving staat onder druk van een crisis die wereldwijd maar zeker ook in Nederland vele slachtoffers maakt. De impact en effecten van deze pandemie merken we dagelijks om ons heen, zowel privé als zakelijk en voor de meeste van ons is deze situatie erg onwerkelijk.

De dienstleiding heeft besloten om zoveel mogelijk collega’s thuis te laten werken en dus de bezetting af te schalen naar het absolute minimum en alleen daar waar thuiswerken geen optie is (vanwege een vitaal proces of kritische functie) moet je op het werk verschijnen. Met name de vliegvelden en havens zijn als vitaal aangewezen maar ook de stopfunctie (VGEM taken), de heffing en inning en de toezichtstaken op de logistiek gaan door.

Alle reeds genomen maatregelen, en wellicht zullen er nog meer volgen, moeten bijdragen aan enerzijds het beschermen van de gezondheid van de douanemedewerkers en hun naasten en anderzijds om te helpen het virus in Nederland niet verder te laten verspreiden.

In heel het land zijn de regionale crisis managementteams (R-CMT’s) 24/7 bezig met het coördineren en managen van deze complexe situatie waarbij op basis van de landelijke richtlijnen meerdere malen per dag de situatie in de regio bekeken en waar nodig aangepast wordt. Te denken valt dan aan de actuele bezetting, het aantal zieken, de werkvoorraad en natuurlijk het sentiment onder de medewerkers. Uiteraard volgt het bestuur van de BDPN zo goed als het kan alle ontwikkelingen in het land maar ook in deze situatie geldt dat we daarbij graag geholpen worden door jullie input vanuit de verschillende regio’s. Dus heb je vragen, wil je iets kwijt of heb je ergens hulp bij nodig dan horen wij dit graag.

Ook ik vraag jullie, wellicht ten overvloede, om je te houden aan de landelijke en regionale maatregelen en richtlijnen want ik ben er van overtuigd dat dit zeker helpt bij de bestrijding van dit virus. Eigen gezondheid en die van je naasten moet nu nog meer dan anders bovenaan staan en als je in het landsbelang toch fysiek aan het werk moet neem dan alle voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om zo veilig mogelijk te werken.

Zoals ik dit bericht al begon gaan we met z’n allen door een moeilijke periode ongeacht of je nu thuis moet blijven (met of zonder werk) wetende dat er ook collega’s dagelijks fysiek aan de slag moeten of dat je lid bent van een crisisteam en alle ogen gericht zijn op de beslissingen die je dagelijks moet nemen. Een ieder vervult een belangrijke rol om deze crisis door te komen en ik ben er van overtuigd dat de douanecollega’s dit gezamenlijk aan kunnen en daar wil ik dan ook bij deze mijn waardering voor uit spreken. Hou vol en denk aan elkaar!

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het virus aan jullie deur voorbij gaat en dat we over een paar maanden weer opgelucht kunnen ademen en met zijn allen met volle overtuiging en toewijding het werk kunnen doen waar we voor opgesteld staan.

Namens het bestuur van de BDPN.

Eric Hogenbirk

Voorzitter BDPN