De bond van douaniers, voor douaniers

U bent hier:

Nieuwsflits BDPN / januari 2020

13/01/2020

Beste collega’s

Allereerst namens het bestuur en secretariaat van de BDPN de beste wensen voor het nieuwe jaar en dat alles wat jullie en jullie geliefden nodig hebben op jullie pad mag komen. Zoals het er nu naar uitziet gaan we wederom een heel spannend jaar tegemoet waarin de eerder aangekondigde veranderingen waaronder het IKB (Individueel Keuze Budget) en de WNRA (Wet normalisering rechtspositie ambtenaren) reeds van start zijn gegaan.

Op het moment van dit schrijven komt bij mij het bericht binnen dat de Douane en Toeslagen worden afgesplitst van de Belastingdienst. Ik krijg een dubbel gevoel van dit bericht, enerzijds vreugde vanwege de zelfstandigheid van de Douane en mijn ideeën daarbij en anderzijds toch ook wel een treurig gevoel want de hele aanleiding voor deze transitie is natuurlijk gelegen in de tragedie bij Toeslagen en de wijze waarop de overheid zich daarin heeft gemanifesteerd. In deze nieuwsflits dan ook vooral aandacht voor IKB en de kansen voor de BDPN naar aanleiding van de afsplitsing van de Douane.

IKB

Het IKB is ingevoerd en om eerlijk te zijn ziet het systeem er, tegen mijn verwachtingen in, eigenlijk heel gebruiksvriendelijk uit. Het is overzichtelijk, er zit een redelijk goede uitleg bij en je hebt zelf inderdaad de regie op welke bedragen je op welk moment wilt uitkeren of inzetten voor een bepaald doel. Ik ga hier geen uitgebreide handleiding beschrijven want als je de stappen in P-Direkt volgt dan is het goed te doen. Waar ik wel op in wil gaan is de vraag over het belasting technische aspect. Een punt waar de BDPN de afgelopen dagen redelijk veel vragen over heeft ontvangen is namelijk of het nu voordeliger is om per maand een bepaald bedrag te laten uitbetalen of om in een keer aan het eind van het jaar alles uit te laten betalen.

Aangezien de cao Rijk en P-Direkt tot nu toe niet of niet volledig een kant en klaar antwoord hebben op deze vraag hebben wij contact opgenomen met de Belasting telefoon en aan een expert op het gebied van loonheffingen gevraagd ons te helpen met het beantwoorden van deze vraag. En dat antwoord luidt;

“Het maakt niet uit of je het IKB budget maandelijks laat uitbetalen of in voorkomende gevallen op 1 of 2 specifieke momenten in het jaar, het blijft een uitkering die onder het bijzonder tarief (hoog dus) valt”. Als je het budget maandelijks laat uitbetalen dan lijkt het alsof het voordeliger is maar uiteindelijk wordt dat dan via je IB aangifte weer rechtgetrokken, aldus de specialist bij de belastingtelefoon.

Wel is het zo dat je je IKB budget of een deel daarvan kan inzetten voor bepaalde bronnen waardoor je een belastingvoordeel hebt zoals bijvoorbeeld je contributie bij de BDPN (altijd doen aan het eind van het jaar) of bijvoorbeeld een fiets. Het is dus per persoon verschillend en afhankelijk van wat je met je budget doet om er onder aan de streep een mogelijk voordeel uit te halen.

Afsplitsing Douane

Kort nadat de BDPN werd opgericht werd er op hoog niveau gesproken over een verzelfstandiging van de Douane waarbij we financieel onafhankelijk werden van de Belastingdienst en direct onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Financiën kwamen te vallen. De gedachte om een Douanebond op te richten voor en door douaneambtenaren om sinds lange tijd weer te strijden voor onze belangen en rechtspositie werd mede door die verkennende gesprekken alleen maar sterker. De verzelfstandiging is destijds om politieke redenen niet doorgevoerd maar dat heeft de BDPN niet van koers doen veranderen. En nu, een paar jaar later, is dezelfde situatie actueler dan ooit en is het belang van een echte Douane vakbond met kennis van het werk en een netwerk van onder tot boven in de organisatie een must om alle douaneambtenaren te vertegenwoordigen. En wij, de BDPN, zijn de enige vakbond die dat kunnen bewerkstelligen en waar andere vakbonden met hun gemengde achterban altijd moeten schipperen tussen de verschillende belangen hebben wij een doelgroep…. En dat zijn JULLIE!

Wat het politieke besluit de komende weken/maanden voor gevolgen heeft in ons dagelijks werk kan ik nu niet goed inschatten maar met de komst van een nieuwe DG die alleen voor de Douane verantwoordelijk wordt denk ik dat het voor de douanebeambten in elk geval een stuk beter eruit gaat zien. Zoals gezegd in de nieuwsbrief van december wil de BDPN dit jaar een greep doen naar een plek aan de cao onderhandelaarstafel en met deze veranderingen in ons vizier is een ruime achterban van de BDPN een must! Help ons dus mee en vraag je collega’s om ook aan te sluiten bij de BDPN! Voor de contributie hoef je het niet te laten en de komende tijd krijgen ook de wervers van nieuwe leden een kleine vergoeding als dank voor hun hulp! 

→ Wil je collega lid worden? Schrijf hem of haar hier in! 

Tot slot

We hebben inmiddels een aantal reacties gekregen op onze oproep om de BDPN te helpen groeien en ondersteunen en deze collega’s krijgen op korte termijn een bericht van ons. We zijn hier ontzettend blij mee en dat is voor het bestuur ook weer een teken dat ons geluid en gedachtengoed door steeds meer collega’s een warm hart toegedragen wordt. Maar met de wetenschap van wat er nu op ons afkomt zijn extra handjes geen overbodige luxe. Stuur een bericht naar secretariaat@bdpn.nl als je ook wilt helpen en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Met vriendelijke groet,

Eric Hogenbirk, voorzitter BDPN